DUURZAAMHEID IN SOUNDBITES

Training A - De ErfgoedAcademie

Verduurzaming is een forse uitdaging voor de erfgoedsector en iedereen die in onze sector werkzaam is. Hoe zorgen we ervoor dat cultureel erfgoed op een verantwoorde manier kan bijdragen aan de klimaatdoelen? Welke eisen kunt u stellen bij het schoner en energiezuiniger maken van een monument? Maar ook: hoe valt de energietransitie in historisch waardevolle landschappen, steden en dorpen in te passen?

In deze minicursus nam Marieke van Zanten, docent ErfgoedAcademie en werkzaam bij Het Oversticht iedereen kort mee langs de hoogtepunten van deze cursus. En ging aan de slag met de volgende onderwerpen: beleid in de praktijk, feiten en fictie over verduurzamen en rol van erfgoed in de energietransitie.

Training B - MOOI Noord-Holland en De Groene Grachten

Mooi Noord-Holland

De training over de noodzaak om monumenten te verduurzamen met respect voor de erfgoedwaarden en behoud van ruimtelijke kwaliteit trok zo’n 35 deelnemers. Benjo Zwarteveen van De Groene Grachten schetste de urgentie: we moeten onze monumenten goed en deskundig isoleren en de warmtevoorziening duurzamer maken.

Na een korte toelichting over de aanpak van de gemeente Waterland door Marieke Leeverink kwam de rol van gemeenten aan bod. Bij het verduurzamen van cultuurhistorisch waardevolle gebouwen en wijken spelen gemeenten een belangrijke rol: zij kunnen verduurzaming stimuleren, faciliteren en begeleiden en initiatiefnemers van goede informatie voorzien. Dorine van Hoogstraten van MOOI Noord-Holland lichtte de toolbox duurzaamheid-ruimte.nl toe, waar tal van voorbeelden van beleidsinstrumenten op staan. De levendige discussie aan het eind bewees dat het onderwerp leeft bij een bredere groep dan alleen beleidsmedewerkers.

>> Terug naar overzicht Week van het Duurzaam Erfgoed

Block