Terugblik Week van het Duurzaam Erfgoed 2022
Afgelopen editie van De Week van het Duurzaam Erfgoed was een groot succes! Van talkshow tot excursie en van inspiratiemail tot minidocumentaire: wij kijken terug op een mooie week vol duurzame inspiratie!
>> Bekijk de korte compilatiefilm
Talkshow Duurzaam Erfgoed
Op woensdag 15 juni hebben wij De Week van het Duurzaam Erfgoed gelanceerd met de Talkshow Duurzaam Erfgoed die live vanuit de Metaal Kathedraal in Utrecht werd uitgezonden. De urgentie voor het verduurzamen van ons erfgoed werd duidelijk besproken met tafelgasten Lisanne Havinga en Eva Rovers. Die laatste legde de sprekende vergelijking met het bouwen van een kathedraal, die bouwden ze vroeger ook niet voor zichzelf maar voor de toekomstige generaties. En dat ‘kathedraal denken’ zullen we ook op de klimaatcrisis moeten toepassen. Iemand die de urgentie goed weet te verbeelden is kunstenaar Rem van de Bosch, met zijn foto’s probeert hij gesprekken over klimaatverandering en andere maatschappelijke thema’s te starten. In de Talkshow vertelt hij over zijn werk.
Foto: Eva Rovers
>> Bekijk hier het eerste tafelgesprek terug
Dat we als sector nog veel te winnen hebben liet Sjoerd Slagter ons zien. Zijn conclusie, als we niks veranderen gaan we onze doelstelling niet halen. De grootste potentie zit bij de particuliere eigenaren en monumenten met een woonhuisfunctie. Met Sjoerd, Christian Braak en Andre van Stigt bespraken we aan welke knoppen we kunnen draaien, zoals beter samenwerken in de sector en meer mensen opleiden.
Foto: Christian Braak (ERM)
>> Bekijk hier het tweede tafelgesprek terug
Is het dan zo ingewikkeld om te verduurzamen? Met drie duurzame koplopers spraken we in het laatste tafelgesprek over hoe zij het hebben aangepakt.
>> Bekijk hier het derde tafelgesprek terug
Foto: Guido Mensink
>> Bekijk hier de verschillende tafelgesprekken terug
Meer weten over deze Koplopers?
Wij gingen bij ze langs en maakte deze mini documentaires:
Heatcycle DeWarmte
>> Mini-documentaire over de heatcycle van DeWarmte
Voormalig Koepelgevangenis
>> Mini-documentaire over de voormalige Koepelgevangenis
Molen de Otter
>> Minidocumentaire over Molen de Otter
Green Light Symposium
In de Amsterdamse binnenstad kwamen bewoners, ondernemers, experts, beleidsmakers en geïnteresseerden bijeen om samen na te denken over een groene toekomst van deze buurt tijdens het Green Light Symposium. Maeva Dang presenteerde de uitdagingen maar vooral ook de kansen op basis van onderzoek van de TU Delft. Vervolgens stonden de founding partners stil bij de kansen en uitdagingen. Zo moet er nog verder opgeschaald om alle mensen die willen verduurzamen te helpen. En het hoeft niet in een dag of zelfs een jaar, zolang we maar beginnen. Een andere belangrijke les, we moeten het samen doen. Als afsluiting werden alle aanwezigen uitgenodigd om hun duurzame droom op de kaart van het gebied te prikken en zo een stip op de horizon te zetten. Het was een zeer geslaagde dag vol goede, groene energie in lijn met het motto: Samen kleuren we de Amsterdamse binnenstad groen!
Meer lezen over Green Light District? https://greenlightdistrict.nu/
Meer lezen over de onderzoeken van onder andere de TU Delft? https://openresearch.amsterdam/en/page/74285/green-light-district
Werksessie 'Meten is weten'
Het onderwerp van de sessie van het Nationaal Restauratiefonds en Fenicks was meten is weten. Er is steeds meer data beschikbaar en daarmee zijn er ook steeds meer inzichten. Zo blijken de huidige maatregelen onvoldoende om de huidige doelen te behalen en zijn er maar liefst 20% meer monumenten dan men dacht. Daarnaast gaat de sector de doelen ook niet behalen met alleen natuurlijke monumenten. Met de aanwezigen hebben Restauratiefonds en Fenicks besproken hoe de gedeelde ambitie in goede banen wordt geleid.
De sessie terugkijken?. >> Meten is Weten
Meer lezen over verschillende rapportages? >> RAPPORTAGES
Werksessie 'Isolatie van monumenten: wetenschap en praktijk ontmoeten elkaar'
Tijdens deze werksessie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, ging bouwfysicus Marc Stappers in op de bouwfysische consequenties van het na-isoleren van monumenten. En dat niet (alleen) vanuit theoretische modellen, maar juist door te laten zien op welke manier er met tal van sensoren in monumenten er metingen gedaan worden aan temperatuur, luchtvochtigheid, dampdiffusie, warmteweerstand en andere natuurkundige grootheden. Ook wordt er ook een soort ‘kijkoperatie’ uitgevoerd bij een aantal al eerder na-geïsoleerde monumenten en wordt de muur letterlijk open gemaakt om te kijken en meten hoe het er zoveel jaar later achter de muur eruit ziet.
Meer lezen? Ga naar www.cultureelerfgoed.nl/duurzaam en www.verduurzamingsrichtlijnen.nl Kijk ook op de website van ERM
Excursies en wandelingen
Op de laatste dag van dit mooie festival reisden we af naar Haarlem en Zwolle om duurzaam erfgoed projecten van dichtbij te bekijken. De deelnemers wandelden samen met experts en initiatiefnemers langs verschillende locaties,. Mede dankzij het prachtige weer was dit een fantastische afsluiting van De Week van het Duurzaam Erfgoed 2022.
Heb je (een van) de excursies gemist? Niet getreurd! Er zijn nu wandelapps beschikbaar, zodat je zelf de Wandeling Duurzaam Erfgoed kunt doen. Deze voert je langs dezelfde mooie plekken, en ook nog veel meer.
Klik hier voor meer informatie over de wandelingen in Haarlem en Zwolle.
Foto: Excursie Haarlem
Foto: Excursie Zwolle