LEZINGEN

Lezing 1: Circulaire en biobased monumenten

De eerste spreker, Daan Bruggink van ORGA architect, vertelt over de ecologische restauratie van landgoed Breukenrode en het schoolgebouw van HBS Wageningen. Hij vertelt over de werking van natuurlijke materialen in oude gebouwen. Wist je bijvoorbeeld dat hun vocht- en warmteregulerende werking veel problemen met isolatie en vocht voorkomen?

Daarna neemt Jill Vervoort je mee in de nieuwe aanpak van De Groene Grachten waarin circulariteit in de verduurzamingsopgave wordt verweven. En als kers op de taart presenteert ze de nieuwste inzichten rondom biobased materialen zoals lisdodde.

Lezing 2: Sustainable Historic Districts

In deze lezing staat "grensverleggende" bottom-up systeemverandering centraal. We praten over verandering die komt vanuit de community en die grote gebieden in beweging krijgt. Ook gaan we de grenzen over en 'bezoeken' we de zeer vernieuwende erfgoedaanpak in Lissabon en Slovenië.

Laat je inspireren door de aanpak in het Amsterdamse Green Light District, die de meest drukbezochte vierkante kilometer van Nederland tranformeert tot groen hart van de eeuwenoude binnenstad. Jan Henk ontwikkelde met zijn team een gloednieuwe daken-kansenkaart en vertelt ons in vogelvlucht over de potentie van het daklandschap. Een innovatie waar inmiddels ook Nijmegen, Utrecht en Haarlem de vruchten van plukken.

Maak verder kennis met inspirerende Europese initiatieven, zoals het SUSHI project in Zuid-Europa (SUStainable HIstoric city districts), en het PAS-EIT Climate-KIC-project (Pan-European Approach on Sustainable Heritage).

>> Terug naar overzicht Week van het Duurzaam Erfgoed

Block