Het Utrechts Monumentenfonds (UMF) houdt gebouwd erfgoed in de stad Utrecht ‘levend’. Het Utrechts Monumentenfonds (opgericht in 1943) bezit ca. 115 panden waarin zo’n 150 verhuurbare eenheden aanwezig zijn. Van de 115 panden hebben 83 panden de status van rijksmonument en 24 hebben de status van gemeentelijk monument. Zo’n 81% van ons bezit ligt in beschermd stadsgezicht. Het bezit wordt netjes onderhouden, zo nodig gerestaureerd en verhuurd voor bewoning en bedrijvigheid. Het Utrechts Monumentenfonds heeft geen winstoogmerk. Zo komen gelden uit verhuur, fondsen en schenkingen steeds ten goede aan erfgoedbehoud.

Door verhuur is het Fonds in staat om de monumenten te onderhouden en te behouden voor de toekomst. Leegstand is voor een gebouw en zeker voor een monument, funest. De uitdaging is om huurders letterlijk én figuurlijk warm te blijven houden in de monumenten zonder dat er afbraak wordt gedaan aan monumentale waarde en zeker niet onbelangrijk; de monumentale charme te behouden voor de stad Utrecht en de huurders.

Daar waar zich kansen voordoen haakt het Utrechts Monumentenfonds in op verduurzaming. Als er – vaak na lange tijd – een huurderswissel plaatsvindt, is het een natuurlijk moment om ook een verduurzamingsslag te laten plaatsvinden. Hiervoor is er nauwcontact tussen het Fonds en de afdeling Erfgoed van de gemeente Utrecht. Op deze wijze wordt het monument behouden en kan er dikwijls CO2 reductie plaatsvinden.

De Routekaart geeft het Fonds de mogelijkheid om te kennis en ervaringen te delen met andere monumentenorganisaties. Hierin is de insteek: wat is er te leren van successen, maar ook van fiasco’s.

Block