Forteiland Pampus is een historisch zeefort gelegen in Nederland. Het ligt in het midden van het IJmeer, nabij Amsterdam, en maakt deel uit van de door UNESCO erkende Stelling van Amsterdam, die op de Werelderfgoedlijst staat.

Wij vinden het belangrijk om aan de Routekaart Verduurzaming Monumenten deel te nemen:

omdat onze organisatie zich ten doel heeft gesteld om zijn historie in te zetten als basis voor een duurzame toekomst. Juist in het verleden kunnen we de inspiratie vinden voor de oplossingen die nu nodig zijn. Zo verbinden we heden en verleden en houden we erfgoed op een unieke manier levend en relevant. In die overtuiging heeft Pampus zich ten doel gesteld om het verduurzamen van erfgoed in de praktijk te brengen, het resultaat daarvan te delen met zijn publiek en kennis en ervaring te delen voor maximale disseminatie.

Wij dragen bij aan de doelstelling van CO2-reductie in de monumentsector door:

samen met ondertussen meer dan 40 partners, en met geld vanuit alle overheidslagen binnen Europa, Pampus binnen enkele jaren te transformeren naar een volledig fossielvrij duurzaam zelfvoorzienend systeem:

  • Een uniek energiesysteem gaat vanaf 2024 Pampus jaarrond voorzien van duurzame energie uit zon, wind en biovergisting. Korte termijn opslag geschiedt door Lithium-Iron batterijen. Waterstof en gasopslag zorgen voor energiebalans over het jaar heen. Aanbod van energie wordt leidend in plaats van de vraag.
  • Pampus heeft in mei 2023 zijn eigen waterzuiveringsinstallatie geplaatst, zodat water weer duurzaam zelf wordt gefilterd, in plaats van extern aangevoerd per schip.
  • Pampus verduurzaamt zijn vloot en heeft net zijn eerste elektrische werkboot in de vaart gebracht.
  • Pampus realiseert twee nieuwe gebouwen die circulair, dan wel energiepositief zijn in hun bouw- dan wel exploitatieprincipes.

Maar ook in de exploitatie streeft Pampus naar een nieuwe balans. Waarbij het eiland wordt gezien als een wereld in het klein die duurzaam zorgt voor zijn eigen verantwoorde voetafdruk. Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk eigen voedsel te verbouwen. Zie voor meer informatie de website: www.pampus.nl/op-de-schop.

Block