Monumentenwachters inspecteren jaarlijks duizenden rijks- en gemeentelijke monumenten. Ze geven onafhankelijk onderhoudsadvies, doen kleine (nood)reparaties en schrijven inspectierapporten. Onze wachters komen letterlijk bij de eigenaar over de vloer. Zij merken dat de behoefte aan informatie over verduurzaming van monumenten bij eigenaren groot is. Voor ieder monument is onderzoek naar de kansen en beperkingen nodig. Per gebouw moeten bewuste keuzes worden gemaakt: welke duurzaamheidsmaatregelen passen wel en welke niet in deze concrete situatie? De Monumentenwacht is een belangrijke schakel in die informatieketen en vormt de directe link met de monumenteigenaar.

Onze wachters weten wat er speelt en kunnen in een vroeg stadium voorzien in informatiebehoefte of op maat gerichte dienstverlening. De inspectie is het ideale moment om de eigenaar te inspireren om tot verduurzaming over te gaan en hem/haar te informeren over de mogelijkheden. Wij brengen de verduurzamingspotentie van monumenten in beeld met oog voor het behoud van de monumentale waarden en bieden onze onafhankelijke adviezen aan. Verduurzamingsadviezen worden door de Monumentenwachten gekoppeld aan de resultaten van bouwkundige inspecties.

Bijdrage Routekaart
Wij dragen bij aan de doelstellingen van de Routekaart door eigenaren in een vroeg stadium op weg te helpen naar een duurzaam monument. MonumentenwachtNL wil haar positie van informatiemakelaar in haar externe contacten benadrukken en benutten om de gemeenschappelijke ambities zoals geformuleerd in de Routekaart te behalen.

Voorbeelden:

Partnervoorbeeld: In zes stappen naar duurzaam monument

Partnervoorbeeld: Monumentenpaspoort in Zeeland

Partnervoorbeeld: Monumentencoach

Block