Monitoring van Ruimtelijk Erfgoed

Fenicks werd in 2012 opgericht als techbedrijf binnen het erfgoedveld, met het doel om de algemene staat van ruimtelijk erfgoed in kaart te brengen met behulp van digitale monitoringstechnieken. Het bedrijf is uitgegroeid tot dé kennispartner voor het verkrijgen van objectieve data over o.a. de staat van onderhoud, leegstand & herbestemming, energieverbruik en onderhouds- en restauratiekosten. Tot onze opdrachtgevers behoren provincies, het Rijk, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en private partijen die zich bezighouden met het gebruik en herbestemming van monumentale objecten.

Wat wij doen
Wij geloven dat digitale toepassingen de sleutel vormen tot erfgoedbehoud. Alleen door het toepassen van nieuwe technieken, kan ruimtelijk erfgoed grootschalig en periodiek worden gemonitord. Onze monitoring is tweeledig. Enerzijds maken wij periodiek foto-opnamen in hoge resolutie van erfgoedobjecten, daarnaast verzamelen wij online data via verschillende openbare bronnen. Deze informatie wordt gecombineerd ontsloten via ons online dashboard monument-online.nl, waar alle informatie 24/7 beschikbaar is voor onze opdrachtgevers. Op verzoek publiceren wij rapportages waarin we resultaten inzichtelijk maken en trends & ontwikkelingen schetsen. Deze informatie vormt een objectieve bron voor het ontwikkelen, toetsen en bijsturen van erfgoedbeleid.

Deelname aan Routekaart
Als specialist in de digitale monitoring van ruimtelijk erfgoed is Fenicks door OC&W gevraagd om de Monumenten Energiemonitor te leveren. Binnen deze monitor brengen wij het exacte energieverbruik (elektra en gas) in kaart van monumenten. Het doel is om in 2022 het energieverbruik van alle monumenten in Nederland in kaart hebben gebracht.

Door gegevens over het actuele energieverbruik te vergelijken met het verbruik van 3 tot 5 jaar terug, maken we inzichtelijk hoe de verduurzaming van monumenten vordert en waar nog uitdagingen liggen. Doordat wij periodiek tienduizenden monumenten monitoren, bieden we niet alleen inzicht in het huidige energieverbruik, maar brengen we ook de ontwikkelingen in kaart. Dit biedt inzicht in de impact en het resultaat van duurzaamheidsmaatregelen.

De informatie uit de Monumenten Energiemonitor vormt kortom een belangrijke bron van informatie voor onze verduurzamingsstrategie. Het helpt om goed onderbouwde beleidskeuzes te maken en om maatregelen te treffen die daadwerkelijk het verschil maken. Zo kunnen we monumenten doelgericht en effectief verduurzamen, zodat ze van maatschappelijke betekenis zijn en blijven.

Partnervoorbeeld: Rapportage Monitor Energieverbruik Monumenten

Partnervoorbeeld: Presentatie over Monitor Energieverbruik Monumenten (nov 2020)

Block