Om ons erfgoed te behouden, moeten we het klaar maken voor de toekomst. Tijdens De Week van het Duurzaam Erfgoed werken we samen aan het versnellen van de duurzame transitie. Zo komt het doel van de Routekaart Verduurzaming Monumenten om 40% CO₂-uitstoot te reduceren in 2030 een stuk dichterbij. Het was een week waarin we elkaar inspireren, kennis en ervaringen delen, innovaties presenteren en samen brainstormen over hoe we de doelstellingen wél gaan halen. Nu is het moment. De Week van het Duurzaam Erfgoed wordt mogelijk gemaakt door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Nationaal Restauratiefonds en De Groene Grachten in het samenwerking met de Routekaart Verduurzaming Monumenten.

Bekijk hier de compilatie van de Week en het Duurzaam Erfgoed Congres van 28 september, met o.a. Staatssecretaris Gunay Uslu.

congres

>> Bekijk hier de compilatiefilm van 28 september

27 september Webinar Woensdag

We trapten de week af met Webinar Woensdag. We leerden hoe monumenteigenaren ontzorgd worden tijdens het verduurzamingsproces. We ontdekten het belang om ons erfgoed ook klimaatadaptief te maken. We kregen inzicht in de circulaire keuzes die gemaakt kunnen worden tijdens renovaties. En we deden kennis op over de internationale verduurzamingstrends in Vlaanderen, Engeland en Portugal. Speciaal voor de Week werden deze twee reportages gemaakt, die als geen ander laten zien wat er zoal mogelijk is:

Duurzame school college Hageveld

haageveld

>> Bekijk de film

Fort Pampus

pampus2

Erfgoedinstelling Fort Pampus heeft als taak om het kunstmatige eiland in stand en levend te houden. Om die reden worden de voorzieningen op het eiland nu duurzaam vernieuwd. "Omdat de hele wereld moet verduurzamen en wij als erfgoedsector daarin niet achter kunnen blijven", aldus directeur Tom van Nouhuys. Dit voeren ze door in alle systemen, zoals energie, water en de bouwwerken. Met positieve effecten zoals de terugkeer van de bijen op Pampus. In deze korte documentaire vertellen Tom van Nouhuys, Ugur Özcan (directeur Restauratiefonds) en Jurre Sweers (chef-kok Forteiland Pampus) je er meer over.

>> Bekijk de film

Duurzame initiatieven Restauratiefonds en partners

nrf2

Op woensdag stond het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten centraal. Een mooi programma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dat uitgevoerd wordt door het Restauratiefonds. Bekijk in deze film welke duurzame initiatieven het Restauratiefonds samen met haar partners nog meer ontwikkeld heeft en hoe het Restauratiefonds monumenteigenaren ondersteunt.

>> Bekijk de film

Webinars

WW- NRF

Host: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed & Nationaal Restauratiefonds
>> Klik hier om het webinar terug te kijken

WW-RCE

Host: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
>> Klik hier om het webinar terug te kijken

28 september: Duurzaam Erfgoed Congres

Tijdens het Duurzaam Erfgoed Congres kwamen we fysiek bij elkaar om kennis uit te wisselen over thema’s zoals biobased oplossingen, circulariteit en klimaatadaptatie. Een dag met alleen maar hoogtepunten. Van luisteren naar duurzame pitches op de zeepkist tot aan het spelen van de ‘serious heritage & water game’ met de TU Delft.

Tijdens het plenaire programma ging dagvoorzitter Suze Gehem in gesprek met sprekers over big data, biobased restaureren en ACTIE voor musea. Norbert Schotte inspireerde de zaal met zijn betoog over social tipping points.

Ook aanwezig was staatssecretaris Gunay Uslu. Haar favoriete monument? Die vraag stelde leerling Eas gedurfd. Molen de Otter luidde het antwoord. Uslu reikte de Erfgoed Duurzaamheidsprijs uit aan het Groot Tuighuis in Den Bosch en de Kattenstraat in Culemborg. Maar, zo benadrukte de staatssecretaris, alle verduurzamers van monumenten zijn natuurlijk winnaars.

Deze prachtige dag kon niet beter worden afgesloten dan met een Spoken Word van Atta de Tolk: kijk hier.

29 september: Verduurzamen in de praktijk: Excursies

excursies

Vijf fantastische excursies stonden dit jaar op het programma:

  • Excursie Maarhuizen en de Enne Jans Heerd
  • Excursie Alkmaar & De Broekerveiling
  • Fietsexcursie Tilburg
  • Excursie Stevenskerk Nijmegen
  • Wandelexcursie Deventer

Wandel WebApp

Heb je de excursie gemist of wil je de excursie in een andere omgeving ook een keer zelf beleven? Ga dan op pad met de Wandel WebApp! Vaar door Alkmaar, stap op de fiets in Tilburg of wandel door Deventer, Zwolle of Haarlem. Laat je verrassen door de verhalen en zie met eigen ogen dat monumenten duurzaam kunnen worden.

Block